Gedroogde tongschar, recept uit zeeland of zuid-holland van Goeree-Overflakee.
Dit maakte mijn buurvrouw ieder jaar wel een keer als ze verse visjes kreeg van haar familie van het eiland. Je kan er tong, schol, schar of wel alle platvis voor nemen. Je mag best wat meer zout gebruiken, maar zeker niet minder.
Recept voor 2 personen
Ingrediƫnten:
-
200 gram tong
-
100 gram grof zeezout
-
50 gram wit basterd suiker
-
25gr grove mosterd
-
1d azijn
-
1 bosje mint
-
1bosje dragon
-
peper
Handelingsvolgorde:
-
Maak de v is schoon, haal de ingewanden en de kop eraf. Laat de vinnen en het vel eraan.
-
Spoel de vis goed schoon onder de kraan.
-
Leg de vis in een platte bak en smeer de vis in met mosterd. Ook de binnenzijde
-
Maak een mengsel van de suiker en de helft van het zout en strooi dit goed over de vis. Ook de binnenzijde van de vis.
-
Hak de kruiden grof en strooi deze met de peper over de vis.
-
Voeg als laatst de azijn er over, het hoeft niet, maar als je van een zuurtje houd is het wel lekker.
-
Dek de vis dan strak af met folie en leg de vis voor 8 uur in de koelkast.
-
Na die 8 uur maak je de vis schoon, bijvoorbeeld met water (zorg ervoor dat alles er af is) en afdrogen.
-
Dan leg je de vis goed in de rest van het zout, zorg ervoor dat alles goed bedekt met het zout, en laat het visje 3 dagen hangen aan een waslijn.
-
Aan de wind te drogen hangen bij mooi droog en winderig weer. Liefst oostenwind.
-
Je kan ook een kast maken met horregaas, zodat er geen vliegen op gaan zitten.
-
Na drie dagen krab je het zout eraf en heb je een heerlijk gedroogd visje.
Ook kan je een rookton gebruiken. De temperatuur ± 25 graden. Rooktijd 8 tot 12 uur. Belangrijker, let op de temperatuur dat deze niet boven de 30 graden komt.
Serveren:
In reepjes snijden velletje eraf en serveren bij een gekoeld drankje aan boord.
Bewaren in een gesloten plastic zak op een koele donkere plaats, zodat er geen vocht bij kan.
©Leo Ouweneel Lekkerkerk, Recept: buurvrouw mevr. Meijer. Afkomstig van Ouddorp.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten